Tehtävänanto:

Vanhalle vastine. Listaa ohjelmat, joita käytät nykyisessä/toisessa/edellisessä käyttöjärjestelmässäsi (esim Windowsissa, Macissa tai BSD:ssä). Listaa kunkin ohjelman käyttötarkoitus. Etsi vapaa, Linuxissa toimiva vastine kuhunkin tarpeeseen. Esim. Sovellus: MS Windows Vistassa MS Word; tarkoitus :tekstinkäsittelyohjelma; vapaa vastine: OpenOffice.org Writer. Listaa myös ohjelmat, joille et löytänyt vastinetta. Asenna vapaat ohjelmat ja anna esimerkki niiden peruskäytöstä.

(Lähde: Tero Karvinen, https://terokarvinen.com/2011/aikataulu-tyoasemat-ja-tietoverkot-ict1tn002-24-syksylla-2011#comment-1651)


Monet käyttämistäni sovelluksista on käännetty windowsille, sekä linuxille. Esimerkkinä Firefox nettiselain, vlc media player sekä Filezilla ftp client. Jokainen näistä käyttää GNU GPL:n mukaista lisennsiehtoja.

Windowsissa irc clienttiän käytössäni on mIRC, kun taas Linuxilla irssi. mIRC:n lisenssi on shareware, sekä irssi on GNU GPL:n mukainen.

Windowsissa käytän Mircosoft Office, kun taas Linuxissa LibreOfficea. Microsoft Office on Retail software, sekä LibreOffice taas on GNU LGPL lisenssiehtojen mukainen.